Bahan-bahan ( 4 org )
- **Bahan cucur udang**
- ~ 1 1/2 cawan tepung gandum
- ~ 1/2 cawan udang
- ~ 2 biji bawang kecil
- ~ 1 sudu besar cili boh
- ~ garam
- ~ air untuk bancuh tepung
- ~ 1 1/2 sudu kecil baking powder
- **Bahan cucur kelapa**
- ~ 1 cawan tepung gamdum
- ~ 3/4 cawan kelapa (saya guna kelapa kering jerr)
- ~ garam
- ~ air untuk membancuh
- **Bahan kuah**
- ~ 1 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk)
- ~ 2-3 biji bawang kecil
- ~ 1 sudu besar cili boh (terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)
- ~ Sedikit kicap
- ~ Air untuk kuah
- ~ 1/2 cawan kacang tumbuk
- ~ minyak untuk menumis
- ~ gula merah & garam secukup rasa
- **Bahan lain**
- ~ 3 biji kentang sederhana besar
- ~ 4 biji telur
- ~ 4 keping tauhu
- ~ 1 biji timun
- ~ 1 biji sengkuang
- ~ sedikit taugeh
- ~ Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- 1. Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang bersama kulitnya sehingga empuk. Kemudian goreng kentang tersebut bulat2 sehingga kekuningan (tak payah potong2).
- 2. Telur direbus (hard boil), kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
- 3. Tauhu digoreng sehingga kekuningan.
- 4. Sediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.
- 5. Sediakan cucur kelapa. Satukan semua bahan. Bancuhan jgn lembik sangat, agak2 boleh kepal. Buat bentuk seperti dalam gambar, kemudian goreng sehingga kekuningan/ masak.
- 6. Sediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili. Blend keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga Kacang, garam & gula. Masukkan juga sedikit kicap (just nak bagi color jerr). Masak hingga mendidih. Kalau nak pekat, boleh letak lebih keledek
- 7. Cara nak hidang, potong semua bahan2 yang telah digoreng tadi. Timun & sengkuang dihiris. Gaulkan semuanya. Taugeh dicelur sedikit. Tuangkan kuah ke atasnya.
RESEPI ASAL : SHAMEEN
0 comments:
Post a Comment