Bahan-bahan ( 2-3 biji ramekin )
- ~ 1 cawan dark chocolate yg dicincang
- ~ 6 sudu besar mentega yg dah dicairkan
- ~ 2 biji telur
- ~ 3 sudu besar gula halus
- ~ 3 sudu besar tepung
- ~ 1 sudu besar serbuk koko
- ~ Secubit garam
Cara-cara
- 1. Panaskan oven pada 160 celcius.
- 2. Cairkan coklat dgn mentega. Boleh guna oven atau cara Bain Marie. Masukkan serbuk Koko. Gaul sebati dan ketepikan.
- 3. Pukul telur dengan gula selama 3 minit. Campurkan adunan dengan adunan coklat tadi. Masukkan tepung dan garam. Gaul sebati.
- 4. Tuangkan dalam bekas ramekin yg dah digriskan. Boleh griskan ramekin dengan mentega dan gula halus.
- 5. Masukkan ramekin dalam freezer selama 5 minit. Keluarkan dan masukkan dalam oven selama 11 minit. Adunan tak boleh bakar lebih dari 15 minit.
- 6. Keluarkan dan biarkan selama 3 minit. Keluarkan dari ramekin dan hidangkan.
- 7. Nota: kesedapan kek ni bergantung pada quality coklat yang diguna. So, gunalah coklat kegemaran masing2.. :)
RESEPI ASAL : ALUDRA
0 comments:
Post a Comment