Bahan-bahan ( 1 family... )
- ~ 3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
- **Bahan kisar**
- ~ 3 biji bawang merah
- ~ 10biji cili kering
- ~ 1/2 in halia
- ~ 1 sudu teh jintan manis
- ~ 1 sudu teh jintan putih
- ~ 1/4 sudu teh lada hitam
- ~ 1/2 in kunyit hidup
- ~ 2 ulas bawang putih
- **Bahan tumis**
- ~ 1/2 bawang besar-hiris
- ~ 1/4 sudu teh biji sawi
- ~ 1/4 sudu teh halba
- ~ 2 tangkai daun kari
- ~ air asam jawa secukupnya
- ~ air secukupnya
- ~ 1 biji tomato-potong2
- ~ 5 biji kacang bendi
- ~ 1 serai-diketuk
- ~ 1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
- ~ minyak masak
- ~ garam dan gula jika suka
Cara-cara
- 1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis. Masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
- 2. Masukkan air asam jawa dan air. Biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
- 3. Masukkan garam dan gula, biar hingga masak. Hidangkan.
RESEPI ASAL : JUNIS
0 comments:
Post a Comment