Bahan-bahan ( 2 - 4 orang )
- **Bahan Perapan**
- ~ 4 slice kambing (lamb shoulder)
- ~ 3 ulas bawang putih
- ~ sebatang serai
- ~ 3-4 biji buah keras (optional)
- ~ 1 sudu minyak msk or lg bgs minyak jagung
- ~ sedikit air
- *kisarkan semua bahan di atas*
- ~ sos tiram
- ~ minyak bijan
- ~ Italian herbs
- **Bahan Sos Lamb Chop**
- ~ Mentega (anggaran dlm 1-2 cm)
- ~ 1 ketul kiub daging Maggie or Knorr
- ~ 1 sudu tepung gandum
- ~ 1/2 kotak susu segar / susu cair
- ~ sedikit brown sugar
- ~ lada hitam n lada putih
- ~ Italian herbs & mushroom slices
Cara-cara
- Untuk Dipanggang : Panggangkan perapan kambing tersebut dalam kuali atau guna pemanggang ajaib lg senang. Letakkan marjerin sikit. Bleh panggang sekali carrot, capsicum, bunga kobis or apa je. Bakar sehingga masak dalam 10 - 20 minit (ikut kesukaan nak rare or medium rare). Sentiasa balik-balikkan daging supaya masak sekata (kalau pakai pemanggang ajaib tu dlm 5 minit dah msk)
- Cara Membuat Sos : Cairkan mentega (jgn panas sgt, guna api slow). Masukkan tepung gandum bersama kiub daging yang dihancurkan (jgn letak air or apa2..). Kacau sampai sebati atas api perlahan tadi (guna garfu lg senang). Masukkan susu segar / susu cair & kacau lagi jgn berketul. Ikut kepekatan, masukkan sedikit brown sugar (utk kasi perang sos) . Masukkan lada hitam, lada putih . Masukkan mushroom slices . Last italian herbs untuk naikkan rasa. Bila sos dah masak, leh la susun lamb yang dah di panggang tadi bersama sayur2an..n curahkan sos tersebut...tadaaa dah siap n leh makan panas2...yummyyyy
RESEPI ASAL : NIESA ANNIESA
0 comments:
Post a Comment