Sunday, 1 June 2014

RESEPI LAKSA JOHOR


Bahan-bahan ( 12-15 orang )


1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)

**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **


       ~ Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
       ~ udang basah 100gm
       ~ isi ikan kurau - 10 gram dibakar>>yg ni tak de stok
       ~1 1/2 paket kecil udang kering 50gm


**Bahan B (dimesin)**


       ~ bawang besar - 3 biji
       ~ cili kering - 15 tangkai
       ~ halia - 2 ibu jari
       ~ lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
       ~ serai - 2 batang diketuk untuk tumis
       ~ asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
       ~ santan pekat 1 kotak / lebih
       ~ 1 paket kerisik
       ~ 1 paket kecil rempah kari
       ~ bawang putih -3/4 ulas


**Bahan Hias**


       ~ limau kasturi belah 2 dan buang biji
       ~ timun di racik halus
       ~ tauge buang ekor (segar)
       ~ jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
       ~ bawang besar hiris halus
       ~ lada merah/lada hijau dihiris
       ~ Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga
          kantan dimasuk juga dalam kuah)
       ~ Kicap kipas udang / kicap manis


** Sambal Belacan**

       ~ lada merah 5/6 biji
       ~ Belacan melaka - 30 gram dibakar
       ~ Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
       ~ Bawang Putih seulas


Cara-cara


     1.  rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga 

          halus bersama air rebusan

     2. **Penyediaan kuah**

     3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi

     4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit

     5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.

     6. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan

     7. masukkan asam keping

     8. tambah garam dan gula untuk rasa

     9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama 

         dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk

    10. **Sambal belacan**

    11. mesinkan semua bahan dan hidangkan

    12. SELAMAT MENCUBA


RESEPI ASAL : FREEDA MyR

0 comments:

Post a Comment