Bahan-bahan ( 12-15 orang )
1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
~ Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
~ udang basah 100gm
~ isi ikan kurau - 10 gram dibakar>>yg ni tak de stok
~1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
**Bahan B (dimesin)**
~ bawang besar - 3 biji
~ cili kering - 15 tangkai
~ halia - 2 ibu jari
~ lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
~ serai - 2 batang diketuk untuk tumis
~ asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
~ santan pekat 1 kotak / lebih
~ 1 paket kerisik
~ 1 paket kecil rempah kari
~ bawang putih -3/4 ulas
**Bahan Hias**
~ limau kasturi belah 2 dan buang biji
~ timun di racik halus
~ tauge buang ekor (segar)
~ jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
~ bawang besar hiris halus
~ lada merah/lada hijau dihiris
~ Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga
kantan dimasuk juga dalam kuah)
~ Kicap kipas udang / kicap manis
~ lada merah 5/6 biji
~ Belacan melaka - 30 gram dibakar
~ Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
~ Bawang Putih seulas
Cara-cara
1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga
halus bersama air rebusan
2. **Penyediaan kuah**
3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
6. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
7. masukkan asam keping
8. tambah garam dan gula untuk rasa
9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama
dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
10. **Sambal belacan**
11. mesinkan semua bahan dan hidangkan
12. SELAMAT MENCUBA
RESEPI ASAL : FREEDA MyR
0 comments:
Post a Comment