Sunday, 1 June 2014

RESEPI HINAVA



Bahan-bahan ( 10 - 15 Orang )

  • ~ Ikan Tenggiri ( Sederhana)
  • ~ 6 Ulas Bawang Merah (dihiris)
  • ~ 2 Ulas Bawang Putih (dihiris)
  • ~ 3-4 Biji Limau Kapas (Ambil jusnya)
  • ~ Sedikit garam, serbuk perasa, Halia

Cara-cara

  1. 1. Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat.
  2. 2. Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
  3. 3. Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
  4. 4. Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.
  5. 5. Selamat mencuba masakan dari Negeri Di Bawah Bayu ( Sabah )

RESEPI ASAL : NURAINI


0 comments:

Post a Comment